2021-04-29 15:16:49• hírek • Agerpres / Szatmár.ro

Indiából érkezett építőmunkások körében azonosítottak gócpontot Brassó megyében

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Koronavírus-gócpontot azonosítottak a Brassó megyei Botfalui Cukorgyártelepen (Colonia Bod), Indiából érkezett építőmunkások körében - közölte csütörtökön az egészségügyi minisztérium.

Az ügyben közösen folytatja a járványügyi vizsgálatot a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ, a Brassó megyei közegészségügyi igazgatóság és a bukaresti Cantacuzino intézet. A szaktárca tájékoztatása értelmében az Indiából érkezett nyolc munkás közül ötnél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, a másik három személy tesztje negatív lett.


Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) korábban közölte, hogy egy sepsiszentgyörgyi laborban kimutatták a koronavírus B.1.617.2 jelzésű indiai mutációját egy 26 éves személytől vett mintából. A fertőzött körülbelül egy hónapja érkezett az országba, és önként jelentkezett tesztelésre, mivel enyhe tünetei voltak.


Az INSP szerint a kimutatott altípus nem azonos azzal, amelyik az angliai közegészségügyi szolgálat szerint az indiai megbetegedési hullámot előidézte.


"Hogy miért fontos információ ez? Az indiai variáns (B.1.617, és ezek altípusai - .1, .2, .3) okozza a mostani katasztrofális járványhullámot Indiában. A mi mintánk a B.1.617.2 csoportba tartozik. Még nem lehet tudni, hogy a fertőzőképessége nagyobb-e, mint a mostani “trendi” variánsoknak, de mivel két-három olyan mutációt is tartalmaz a tüskefehérjén, amelyek alapvetően befolyásolhatják a vírus bejutását a sejtekbe, és egy alvariáns esetén a fertőzésen átesett betegek vagy beoltott személyek immunválaszának lehetséges kikerülését, ezért a terjedésének monitorozása nagyon fontos. A kapott szekvenciát természetesen a nap folyamán feltöltjük a GISAID nemzetközi adatbázisba" - írta közösségi oldalán Fejér Szilárd kémikus-kutató, az érintett laboratórium vezetője.
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: